Dit is de driedeurs Opel Astra


Opel Astra

Na de 5-deurs hatchback en de stationwagon presenteert Opel nu een geheel afwijkende variant in de Astra-serie, namelijk de Astra GTC. Deze driedeurs Astra is de sportiefste in de serie. De Astra GTC maakt zijn debuut op de Salon van Parijs.

 

Heel anders dan bij de vorige generatie(s) van de Astra is deze driedeurs niet zomaar een afgeleide van de 5-deurs hatchback. In tegendeel zelfs, de Astra GTC, wat staat voor Gran Tourismo Compact, is een compleet afwijkend model. Het is een zeer sportief model dat een beetje het midden houdt tussen een driedeurs hatchback en een coupé. De langgerekte lijn van de carrosserie, de dikke achterpartij en de korte overhang voor en achter geven de Astra GTC een stoer voorkomen mee. Om nog extra accent op de sportiviteit te leggen is de auto 15 mm verlaagd.

Ruim
Dat de Astra GTC kleiner lijkt dan de vijfdeurs is niet verwonderlijk en geheel toe te schrijven aan het dynamische ontwerp. Toch is de bagageruimte, met een inhoud van 308 liter, net zo groot als die van de 5-deurs Astra. Om meer ruimte te creëren kan de achterbank worden neergeklapt in twee ongelijke delen (60:40) of optioneel in drie delen (40:20:40). Bovendien claimt Opel dat je met twee volwassenen gemakkelijk achterin kunt zitten, al lijkt ons dat met de sterk aflopende daklijn wel erg optimistisch.

Sportieve rij-eigenschappen
Bij een sportief ontwerp horen wat ons betreft ook sportieve prestaties en rij-eigenschappen. Diverse elektronische systemen zoals IDSplus, Continious Damping Control en een special Sport set-up moeten dit mogelijk maken. De Sport set-up is in te schakelen met een druk op de ´SportSwitch´ knop waarna de dempers sportiever worden ingesteld, het gaspedaal feller reageert en het sturen directer wordt.

200 pk turbomotor!
Bij de introductie zullen er vijf benzinemotoren en drie CDTI-dieselmotoren leverbaar zijn. De motoren zijn allemaal inmiddels bekend uit de andere twee Astra-varianten. De beide topmotoren zijn de 2.0 turbo benzinemotor met een vermogen van 200 pk en de 150 pk sterke 1.9 CDTI common-rail dieselmotor.

15-20 procent
De Astra GTC zal worden geproduceerd in de Opel fabriek in Antwerpen waar ook de vijfdeurs en de stationwagon worden geproduceerd. De marketingafdeling van Opel verwacht dat 15-20 procent van alle verkochte Astra´s zal bestaan uit de GTC.


 

Opel Astra