Baby-Benz eindelijk volwassen geworden!


Mercedes A-klasse

Dit is de nieuwe Mercedes A-klasse! Een jong en fris ontwerp, een rijke standaarduitrusting en een breed motorenaanbod kenmerken de nieuwe A-klasse. De A-klasse is vanaf nu al te bestellen en staat in september in de showrooms.

 

De introductie van de Mercedes A-klasse, ook wel Baby-Benz genoemd, was in 1996 behoorlijk schokkend voor de heren uit Stuttgart. Bij de bekende elandproef was een A-klasse over de kop geslagen. De veiligheid van het model werd ernstig in twijfel getrokken en de introductie werd uitgesteld. Mercedes heeft toen in recordtempo ESP ontwikkeld. Dit heeft ertoe geleid dat de A-klasse toch overeind bleef en alsnog een succes werd.

De A-klasse wordt volwassen!
Nu, ruim 8 jaar later, komt Mercedes met de nieuwe A-klasse. De eerste gegevens maken duidelijk dat de A-klasse niet langer een Baby-Benz is maar een volwassen auto. Dat komt met name door de scherper gelijnde carrosserie en het zakelijkere interieur maar ook door de afmetingen. De A-klasse is namelijk maar liefst 23 cm gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. Bovendien is ´ie 4,5 cm breder. Kleintjes worden groot!

3- en 5-deurs
De nieuwe A-klasse zal leverbaar zijn in twee verschillende carrosserievarianten, een 3-deurs en een 5-deurs. De 3-deurs moet met name de sportievere rijder trekken en de 5-deurs is meer een ruime en comfortabele auto. Naast de 3- & 5-deurs komt er volgend voorjaar ook een B-klasse. Deze zal de Vaneo moeten vervangen en nog een stuk ruimer zijn dan de 5-deurs A-klasse.

Rijke standaarduitrusting
Er zal keuze zijn uit drie uitvoeringen: Classic. Elegance en Avantgarde. Standaard zal de A-klasse bepaald niet karig zijn uitgerust. Snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging, ESP, een selectief veer- en dempingssysteem, elektrische ramen, centrale vergrendeling op afstand, fullsize-airbags alsmede hoofd- en borstkas-airbags, het zit er allemaal standaard op. Daarnaast is er nog een Comfortpakket leverbaar. Dit pakket omvat airconditioning, een radio/CD speler en een afdekking voor de bagageruimte.

Drie benzine- en drie dieselmotoren
Motorisch is er behoorlijk wat nieuws te melden. De nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse wordt geleverd met drie benzine- en drie CDI-dieselmotoren met ‘common-rail’-technologie. De A 150 is voorzien van een benzinemotor die goed is voor 95 pk. De motor in de A 170 levert 116 pk en de A 200 heeft een motor die 136 pk genereert. De dieselmotoren zijn te vinden in de A 160 CDI (82 pk), A 180 CDI (109 pk) en A 200 CDI (140 pk). Ten opzichte van de motoren in de vorige A-Klasse nam het vermogen toe met maximaal 38 procent, terwijl de nieuwe motoren tot 46 procent meer koppel leveren. Niettemin kon het brandstofverbruik tot 10 procent worden verminderd. Uiteraard voldoet de nieuwe A-Klasse aan de EU4-emissienorm.

Prijzen
Met de introductie heeft Mercedes meteen meer verteld over prijzen. Er moet rekening worden gehouden met zo´n € 21.000,- voor de 3-deurs en € 22.000,- voor de 5-deurs. Voor de Belgische markt moet rekening worden gehouden met € 16.500,- voor de 3-deurs en € 17.000,- voor de 5-deurs.

 

Mercedes A-klasse