Dieselmotoren voor Fiat Abarth modellen


Fiat Stilo Abarth

Fiat speelt handig in op de toenemende vraag naar snelle diesels in een sportieve verpakking. Met de introductie van de Fiat Punto Abarth en Fiat Stilo Abarth met MultiJet dieselmotor heeft Fiat twee sportieve modellen met dieselmotor in het gamma.

 

Dat je met een dieselmotor tegenwoordig de prestaties van een benzinemotor kunt halen is voor velen al bekend. Toch wordt er nog maar weinig voor gekozen om diesels te gebruiken in snelle hatchbacks. Peugeot maakte begin dit jaar bekend dat er een dieseluitvoering van de 206 RC komt en Seat introduceerde pas geleden de Ibiza Cupra D. Toch zijn er nog maar heel weinig fabrikanten die de stap durven. In het hogere segement is het meer geaccepteerd maar dat komt ook mede door de zakelijke rijders. Neem bijvoorbeeld de BMW 3-serie Coupe en Cabriolet, de Mercedes CLK (Cabriolet) en de Audi A4 Cabriolet. Deze zijn allemaal leverbaar met een dikke diesel.

 

Maar terug naar Fiat. Fiat is de grondlegger van het common-rail systeem en daarmee van de moderne dieselmotoren. Geen rare stap dus van Fiat om nog eens extra te benadrukken hoe goed hun diesels zijn. Daarom zijn de Fiat Punto Abarth en de Stilo Abarth vanaf heden ook leverbaar met een dieselmotor.

 

Fiat Stilo 1.9 16V MultiJet Abarth
De 1.9 liter 16V MultiJet dieselmotor in de Stilo Abarth weet een vermogen van 140 pk en een koppel van 305 Nm op te wekken. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en daarmee lekker soepel te rijden. De acceleratie valt ons wat tegen, de sprint naar 100 km/h verloopt in 9,7 seconden en is daarmee niet echt bijzonder. Ja, voor een diesel is het best snel maar wereldschokkend is het niet. Als je dan kijkt naar de Seat Ibiza Cupra D die met dezelfde motorinhoud en 20 pk meer in slechts 7,6 seconden naar 100 km/h vliegt.

 

Wat uitvoering betreft staat deze diesel-Abarth gelijk aan de benzine-uitvoering en dat betekent een rijke uitrusting. Neem bijvoorbeeld de sportieve extra’s in de vorm van 16“ lichtmetalen velgen, brede sportbanden, sportstoelen, met leer bekleed stuur en een achterspoiler. Wat comfort betreft is de Stilo Abarth standaard voorzien van airco, cruise control, elektrische ramen, centrale vergrendeling op afstand en een radio/CD-speler. Op veiligheidsgebied zien we dan nog ESP, ABS en zes airbags.

 

De Stilo diesel in Abarth-uitvoering is leverbaar vanaf € 26.495,-.

 

Fiat Punto Abarth

De Punto Abarth is uitgevoerd met een lichtere variant van de 1.9 MultiJet. Deze levert in de Punto 100 pk en 260 Nm. Toch vallen de acceleraties niet tegen als je kijkt naar het vermogen. De Punto Abarth diesel sprint in 9,6 seconden naar 100 km/h. De uitrusting van de Punto Abarth is nagenoeg gelijk aan die van de Stilo. Het verschil zit in een sportstuur en een MP3-autoradio met subwoofer die wel in de Punto zitten maar niet in de Stilo.

 

De Punto Abarth 1.9 MultiJet is leverbaar vanaf € 21.495,-.

 

Beide modellen zijn per direct te bestellen zowel in benzine- als dieseluitvoering.

 

Fiat Punto Abarth