Saab presenteert een dikke Amerikaanse SUV: de 9-7X


Saab 9-7x

Saab introduceert op de New York Auto Show de Saab 9-7X, een SUV op basis van de Chevrolet Trailblazer. De Saab 9-7X zal alleen in de VS en Canada verkocht worden.

 

Saab is bezig de Amerikaanse markt te veroveren. Het Zweedse merk heeft duidelijk door dat er veel te halen is en presenteerde nog niet zo lang geleden de 9-2X, een op de Subaru Impreza Plus gebaseerde auto. In Europa waren de reacties niet al te goed want waar is Saab mee bezig als het een Subaru gaat klonen? Met de 9-7X maakt Saab dezelfde ´fout´ en dat weten ze. Reden te meer dus om de auto niet naar Europa te halen maar gewoon in de VS en Canada te verkopen, daar maakt het de consument namelijk weinig uit. Toch vind ik persoonlijk dat de 9-7X een beter gekloonde auto is dan de 9-2X. De 9-7X, waarbij de X staat voor vierwielaandrijing, is gebaseerd op de Chevrolet Trailblazer, maar heeft ondanks dat toch een geheel eigen stijl.

Wel herkenbaar als een Saab
Het exterieur is flink omgebouwd. Herkenbaar als een echte Saab met de drie-delige grille, afgeronde zijruitjes achter en details zoals handgrepen en natuurlijk de nodige logo´s maken absoluut duidelijk dat we hier met een Saab te maken hebben. 

Ook het interieur maakt dat duidelijk. De voor Saab zo typische cockpit is voor een groot deel herkenbaar evenals de ventilatieroosters, het contactslot op de middenconsole en de plaats van de bekerhouder zijn typisch Saab. 

De 9-7X is ontwikkeld als een echte rijdersauto. Hij moet strak sturen maar tegelijkertijd veel comfort leveren. De achteras is luchtgeveerd wat elektronisch geregeld word. De standaard gemonteerde vierwielaandrijving moet ervoor zorgen dat je onder alle omstandigheden goede grip hebt.

Twee benzinemotoren
Er worden (in eerste instantie) twee motoren leverbaar in de 9-7X. Zo valt er te kiezen voor een 4.2 liter 6-in-lijn met een vermogen van 275 pk en een koppel van 372 Nm. De tweede motor is een 5.3 liter V8 welke 300 pk en 447 Nm levert. De sprint van 0-100 km/h wordt afgelegd in 8,9 seconden voor de 4.2 en in 7,8 seconden voor de 5.3 V8. Hiermee is de 9-7X bepaald geen langzame SUV en moge duidelijk zijn dat Saab zich ook op sportiviteit heeft gericht.

Veiligheid zoals het een Saab beaamt
Ondanks dat de 9-7X geen echte Saab is zal het aan veiligheid niet ontbreken. Met o.a. frontairbags, zij-airbags, hoofd-airbags en herinnering signalen voor het niet dragen van de gordel is de Saab een auto met vele veiligheidsvoorzieningen.

In de VS en Canada zal de 9-7X leverbaar worden vanaf $37.000,- voor de 6 cilinders en $45.000,- voor de V8. Vanaf januari 2005 start Saab met de productie van de 9-7X.

 

Saab 9-7x