Wereldpremière nieuwe Volvo S40

Compact model met grootse kwaliteiten


Volvo S40 | Nieuwe compacte sedan, debuut op de IAA in Frankfurt

Volvo heeft de eerste foto’s vrijgegeven van de geheel nieuwe, compacte sedan: de Volvo S40. Met een revolutionair interieurontwerp, toonaangevende veiligheidsvoorzieningen en een uitgebreide aandrijflijnkeuze - met onder meer vijfcilindermotoren en vierwielaandrijving - zal deze nieuwe, dynamische sedan een grote en belangrijke stap voorwaarts zetten. De nieuwe Volvo S40 beleeft in september zijn wereldpremière op de internationale autoshow in Frankfurt. 

 

De Volvo S40 is het eerste geheel nieuwe model van Volvo Cars sinds de introductie van de succesvolle Volvo XC90; de auto die nieuwe maatstaven introduceerde in het SUV-segment. De nieuwe Volvo S40 vervangt het huidige S40-model dat in 1995 werd geïntroduceerd. De Volvo S40 is het meest compacte model van Volvo’s S-reeks, die verder bestaat uit de Volvo's S60 en S80. 
 
“Met de nieuwe Volvo S40 bieden we onze klanten een compact model met de voordelen van een grote auto. Dit, in combinatie met een fascinerend design en uitmuntende rijeigenschappen, maakt de nieuwe Volvo S40 tot een buitengewoon sterke uitdager in dit segment”, zegt Hans-Olov Olsson, President & CEO bij Volvo Cars.
 
Volvo verwacht dat het nieuwe model vooral ook jongere kopers zal aanspreken. 
“We willen klanten zo vroeg mogelijk deel laten uitmaken van de Volvo-familie; de nieuwe Volvo S40 zal als geen ander model in staat zijn jonge kopers aan te trekken”, aldus Hans-Olov Olsson.
 
Baanbrekend interieur
De nieuwe Volvo S40 is onmiskenbaar een Volvo: een moderne evolutie van Volvo's herkenbare designtaal. Het interieur daarentegen is een ware revolutie, met als blikvanger een hypermoderne middenconsole; de eerste van zijn soort binnen de autobranche. Het ademt een sfeer uit van exclusiviteit, minimalisme en ruimte. “De middenconsole is een design-icoon voor de nieuwe Volvo S40”, zegt Henrik Otto, Design Director bij Volvo Cars. “Als vernieuwers in de autodesignwereld kijken we niet naar wat onze concurrenten doen. Het is veel nuttiger om oog te hebben voor de dingen die zij niét doen”, benadrukt Henrik Otto.
 
Ook in de nieuwe Volvo S40 maakt Volvo Cars weer veel gebruik van zeer hoogwaardig en ultrasterk staal. In de frontstructuur worden vier verschillende staalsoorten toegepast met een hightech-interactie, teneinde een maximaal veiligheidsniveau voor de inzittenden te bewerkstelligen. “Een belangrijk doel was natuurlijk om de nieuwe Volvo S40 tot de veiligste auto in zijn klasse te maken. Dit hebben we gerealiseerd door dit compacte model hetzelfde veiligheidsniveau mee te geven als onze grotere auto's”, zegt Hans-Olov Olsson.
 
Vierwielaandrijving en zesversnellingsbak
De nieuwe Volvo S40 zal worden geïntroduceerd met een keuze aan vijfcilinder-benzinemotoren, waarbij de 220 pk sterke T5 het topmodel vormt. Daarnaast is het 
model vanaf introductie leverbaar met een viercilinder-turbodiesel met een vermogen 
van 136 pk. De S40 T5 is ook leverbaar met vierwielaandrijving (Volvo’s elektronisch geregelde All Wheel Drive-systeem) en met een handmatige zesversnellingsbak. 
Later in 2004 zal het motorenaanbod worden uitgebreid met viercilinder-benzinemotoren. 
 
De nieuwe Volvo S40 zal worden geproduceerd door de fabriek van Volvo Cars in het Belgische Gent, waarmee de decennia lange productie van Volvo bij NedCar in het Nederlandse Born beëindigd wordt. De productiecapaciteit in Gent werd uitgebreid en de fabriek werd verder gemoderniseerd, waarvoor 340 miljoen euro is geïnvesteerd. De productie gaat in de herfst van dit jaar van start. Vanaf eind 2003 zal de nieuwe S40 in Zweden uitgeleverd gaan worden, waarna begin 2004 de markten in de rest van de wereld met de levering zullen starten.
 
Volvo Cars verwacht volgend jaar 70.000 Volvo’s S40 te verkopen, waarvan er 20.000 bestemd zijn voor de te verwachten vraag uit de Verenigde Staten; de grootste afzonderlijke markt voor de nieuwe Volvo S40.
 
De nieuwe S40 is de eerste in een reeks van nieuwe Volvo-modellen die dezelfde technologie zullen gaan delen. De eerstvolgende is de Volvo V50, een dynamische estate die in de eerste helft van 2004 zijn debuut zal maken.
   
        

Volvo S40 | Nieuwe compacte sedan, debuut op de IAA in Frankfurt

 

Volvo S40 | Nieuwe compacte sedan, debuut op de IAA in Frankfurt