De nieuwe BMW 6-serie coupé

Kracht en sportiviteit in fascinerend design


BMW 6-serie coupé

Met een nieuwe droomauto - de 6-serie Coupé - zet BMW een lange traditie van luxe coupémodellen voort die begon met de eerste 6-serie (1976 - 1989). De nieuwe sportwagen debuteert in september op de Internationale Automobilausstellung IAA in Frankfurt. Naar verwachting staan de eerste nieuwe 6-serie Coupé’s tegen het einde van dit jaar in de showroom van de BMW dealer. 

 

De nieuwe 6-serie, die later nog met een 2 + 2 Cabriolet zal worden uitgebreid, staat niet alleen voor buitengewone dynamiek en precisie. Het verschijningsbeeld van deze automobiel wordt gekenmerkt door een karakteristieke, vloeiende belijning in harmonie met elegante vlakken. In de klasse van luxe sportcoupé’s legt de nieuwe BMW 645Ci met zijn even krachtige als gecultiveerde motorisering, zijn buitengewoon sportieve rijeigenschappen en zijn ruime interieur geheel nieuwe maatstaven aan. 
 
Een nieuwe, uitzonderlijk goed geproportioneerde sportwagen
Met zijn gestrekte, klassieke proporties werkt de nieuwe 6-serie Coupé laag, lang en breed, zijn uitstraling is zelfbewust. Het inzittendencompartiment met zijn lage daklijn is ver naar achteren geplaatst, markante stijlelementen aan de voorschermen maken het silhouet herkenbaar als BMW.
 
De moderne vormgeving van de carrosserie is terug te vinden in het interieur. Zoals bij de nieuwe 5- en 7-serie zijn alle voor het rijden belangrijke bedieningselementen aan of in de directe nabijheid van het stuurwiel geplaatst. De Controller van het unieke iDrive bedieningssysteem ligt ergonomisch optimaal onder handbereik; alle comfort functies zijn ook vanuit de voorpassagiersstoel te bedienen.
 
V8 voor dynamisch rijplezier
Voor uiterst dynamische prestaties onder alle denkbare omstandigheden zorgt de van de BMW 745i bekende 4,4 liter V8 motor. Met het volledig variabele klepbedieningssysteem VALVETRONIC levert deze krachtbron een maximum vermogen van 333 pk (245 kW) en een flink koppel van 450 Nm bij 3.600 t/pm. Hiermee bereikt de nieuwe 6-serie moeiteloos zijn (elektronisch begrensde) topsnelheid van 250 km/h. Voor de klassieke sprint van 0 naar 100 km/h heeft de BMW 645Ci slechts 5,6 seconden nodig.
  
De gecultiveerde kracht is al naar gelang de wensen van de klant via drie verschillende zesversnellingsbakken op de achterwielen te zetten:
- een handgeschakelde zesversnellingsbak,
- een zestraps automaat met Steptronic, of
- een sequentiële, handgeschakelde versnellingsbak (SMG) met zowel een schakelpook als schakelpaddles aan het stuur, zoals in de Formule1.
 
De nieuwe 6-serie is standaard uitgevoerd met BMW Dynamic Drive Control (DDC), een systeem dat onder meer een nog alertere reactie op het gaspedaal mogelijk maakt, snelheidsafhankelijk de stuurbekrachtiging reguleert en in combinatie met SMG of een automatische transmissie voor sneller en met hogere toerentallen schakelen zorgt.
 
Beweeglijker door lichte bouwwijze
Een wezenlijke bijdrage aan het hoge comfortniveau bij zeer dynamische rijprestaties levert de in de nieuwe 6-serie consequent toegepaste intelligente lichte bouwwijze. De carrosserie is in gecombineerde bouwwijze vervaardigd van staal, aluminium en synthetische materialen. Met de Gewichts Reducerende Aluminium Voorzijde (GRAV), motorkap en portieren van aluminium en thermoplast voorschermen is het eigen gewicht op ca. 1.600 kg gehouden. En de gewichtsverdeling tussen voor- en achteras is vrijwel op de ideale 50 : 50 gebracht.
 
De consequente gewichtsbesparing maakt niet alleen sportwagenprestaties en bijzonder dynamisch bochtgedrag mogelijk, maar zorgt tevens voor beduidend lagere verbruikscijfers.
 
BMW 6-serie coupé Dynamisch aluminium onderstel
Het spreekt vanzelf dat het toonaangevende, geheel aluminium onderstel van de nieuwe 6-serie Coupé is gecompleteerd met alle relevante elektronische regelsystemen zoals bijvoorbeeld Dynamische Stabiliteitscontrole (DSC) inclusief Dynamische Tractiecontrole (DTC). Het ‘meedenkende’ onderstelregelsysteem Dynamic Drive, dat hinderlijk overhellen van de carrosserie in bochten vrijwel geheel compenseert is als optie verkrijgbaar. Evenals de unieke Active Front Steering, dat de stuuroverbrenging bij lagere snelheden directer en bij hogere snelheden indirecter maakt. 
 
Naast alle voor BMW vanzelfsprekende veiligheidsvoorzieningen beschikt de nieuwe 6-serie Coupé bovendien standaard over runflat banden, waarmee zonder enige bandenspanning (lek) nog enige tijd kan worden doorgereden. De Adaptieve bochtverlichting, die met meedraaiende koplampen de bocht beduidend beter verlicht, behoort tot het optieprogramma.
 
Meer opties: Head-up Display en glazen panoramadak
Uniek in de klasse van grote coupé’s is het binnen afzienbare tijd als optie voor de nieuwe BMW 6-serie leverbare Head-up Display. Dit geavanceerde informatiesysteem projecteert voor het rijden relevante gegevens, zoals bijvoorbeeld de snelheid en aanwijzingen van het navigatiesysteem, via de voorruit in het gezichtsveld van de rijder. Daarmee kan de rijder zijn blik op de weg houden en heeft hij toch alle informatie in beeld. 
 
Andere aantrekkelijke opties zijn Active Cruise Control (ACC) en het innovatieve glazen panoramadak met elektrisch verschuifbare hemelbekleding, dat het interieur ruimer en lichter laat zijn, in het bijzonder omdat een panoramadak veel groter is dan een conventioneel schuifdak.
 
En wat de ruimte betreft: voor een sportcoupé van 4.820 mm lang, 1.855 mm breed en slechts 1.373 mm hoog biedt de nieuwe BMW 6-serie bijzonder veel ruimte in het interieur. Ook de 2 + 2 versie biedt beide achterpassagiers ruim voldoende bewegingsvrijheid, waarbij de ruim gedimensioneerde bagageruimte plaats biedt aan twee full size golfbags en een extra koffer.
 
Last but not least, het standaard audiosysteem biedt de inzittenden een luistergenot dat normaal gesproken aan de huiskamer is voorbehouden, iets wat in deze klasse ook thuishoort.

  

De prijs van de 6-serie nog niet bekend, maar zal op het niveau van de huidige 7-serie komen te liggen. Voor de 645Ci zal dat dan in de richting van de € 100.000,- (incl. BTW en BPM) liggen. 
   
  

         

BMW 6-serie coupé

 

BMW 6-serie