Seat Ibiza Cupra R - Spaans kanon op wielen


Seat Ibiza Cupra R

Tijdens de Autosalon van Genčve, begin maart, presenteert Seat een conceptcar op basis van de Ibiza. Het gaat hier om de Cupra R uitvoering die tijdens zijn introductie in Genčve nog als een conceptcar door het leven zal gaan. De kans is echter zeer groot dat de auto eind dit jaar zo in productie zal gaan. Het enige waar mogelijk veel kritiek op zal komen zijn de zwarte lichtmetalen velgen.

 

Meest bijzondere voor Seat, is dat de Ibiza Cupra R niet alleen leverbaar zal worden met een benzine maar ook met een diesel motor. De benzine motor is de bekende 1.8 20V turbomotor die ook in de Leon Cupra ligt. De diesel is een 1.9 TDI met 150 pk die o.a. bekend is uit de Volkswagen Golf, je weet wel die met de rode T, rode D, rode I. 

 

Uiterlijk is de Ibiza Cupra R meteen te onderscheiden van de gewone Ibiza. Met name de voorbumper met grote luchthapper en prominent aanwezige mistlampen valt op. Daarnaast heeft de grille extra accent gekregen door de bumper hier extra opvallend omheen te laten lopen. Opzij kun je de zwarte 5x2-spaaks lichtmetalen velgen niet over het hoofd zien. Daarachter zitten een paar minstens zo opvallende rode remklauwen. Wat aan de achterkant opvalt is de dakspoiler en de verchroomde uitlaat. Het interieur wordt gekenmerkt door een ander stuur en sportstoelen.

 

Naast sportiviteit is er ook veel aandacht besteed aan de veiligheid. Zo is de Ibiza Cupra R standaard uitgerust met ABS, TCS, dubbele airbag, zij-airbags en daarnaast is ESP als optie leverbaar. 

 

De Ibiza Cupra R wordt gebouwd door Seat Sport dat zich sinds 2000 bezig houdt met het bouwen van rally-auto's voor Seat. De eerder geďntroduceerde Leon Cupra R is ook ontwikkeld en wordt gebouwd met Seat Sport.
  

     

Seat Ibiza Cupra R