Moderne dieseltechniek voor Alfa 147 en 156


Alfa Romeo 147

Na de primeur van de toonaangevende JTD common-rail inspuittechniek vijf jaar geleden, heeft Fiat Auto nu een wereldprimeur met de volgende generatie common-rail turbodiesel met zogenaamde Multi-jet inspuittechniek.

 

 

Deze noviteit stelt de krachtbron in staat om het aantal inspuitmomenten gedurende één verbrandingsslag te verhogen naar méér dan de huidige twee, hetgeen resulteert in een nog krachtigere motor die stiller en schoner zijn werk doet. Ongetwijfeld zal de introductie van de Multi-jet techniek door Fiat Auto leiden tot een verdere opmars van de common-rail turbodieselmotor. In eerste instantie komt de 1.9 JTD 16v Multi-jet beschikbaar, in 2003 gevolgd door de compacte 1.3 JTD 16v Multi-jet.

Het geheim van het Multi-jet systeem (de naam geeft het al een beetje aan) zit hem in het gebruik van uitermate verfijnde elektronica en injectoren, die het mogelijk maken dat de zogenaamde hoofdinjectie wordt gesplitst in meerdere fasen. Hierdoor is er een betere controle op de druk en temperatuur in de verbrandingskamer alsmede het gebruik van zuurstof, zodat er uiteindelijk sprake is van een optimale verbranding. Het effect is spectaculair: de JTD Multi-jet krachtbron is nog zuiniger, sterker, soepeler en stiller dan de reeds veel geprezen eerste generatie JTD common-rail turbodiesels. De revolutionaire techniek is voor eerst te zien in de nieuwe 140 pk (103 kW) sterke 1.9 JTD 16v. In 2003 introduceert Fiat Auto vervolgens de 1.3 JTD 16v Multi-jet die zo compact en licht gebouwd is dat hij uitermate geschikt is voor kleinere auto's.

De nieuwe 1.9 JTD 16v Multi-jet wordt in eerste instantie geleverd in de Alfa 147, Alfa 156 en Alfa Sportwagon. 's Werelds allereerste Multi-jet turbodieselkrachtbron wordt in deze Alfa's gekoppeld aan een 6-versnellingsbak en levert 140 pk plus een fenomenale trekkracht van 310 Nm bij 2.000 tpm.

De nieuwe krachtbron is afgeleid van de beproefde achtkleps 1.9 JTD (115 pk) en biedt ruim 20 procent meer vermogen en zo¹n 7 procent meer koppel. Deze winst is naast het Multi-jet principe terug te voeren op de toepassing van een 16-kleppen cilinderkop, met twee bovenliggende nokkenassen die de kleppen direct bedienen. Verder zijn de ingenieurs erin geslaagd de inspuitdruk te verhogen tot liefst 1400 bar. Evenals zijn voorganger wordt de 1.9 JTD 16v Multi-jet uitgerust met een turbo met variabele geometrie. Ook die draagt eraan bij dat de nieuwe krachtbron over een breed gebied trekkracht levert. Ter indicatie: 90% van het maximale koppel is beschikbaar tussen 1750 en 3250 tpm.

De Alfa 156 1.9 JTD 16v Multi-jet laat een top noteren van 209 km/u en snelt in slechts 9,3 seconden naar 100 km/u. Bovendien heeft hij maar liefst 2 seconden minder nodig voor de sprint van 80 naar 120 km/u (nu in 7,9 tellen). Te allen tijde verricht de Multi-jet zijn werkzaamheden uiterst rustig en trillingsvrij. Bovendien springt hij ook nog eens tot 12,5% zuiniger met de brandstof om.

In de loop van volgend jaar lanceert Fiat Auto een tweede Multi-jet krachtbron: de 1.3 JTD 16v Multi-jet. Hij werd speciaal ontwikkeld voor toepassing in compacte en kleine automodellen. Deze viercilinder is licht, opmerkelijk klein (46 centimeter lang, 50 breed en 65 centimeter hoog) en heeft een inhoud van 1.251 cc. Door toepassing van de efficiënte Multi-jet techniek en vier kleppen per cilinder garandeert hij een hoog comfortniveau en indrukwekkende prestaties. Door zijn uiterst flexibele constructie en hoge inspuitdruk tot 1400 bar is de nieuwe motor voor talloze toepassingen geschikt te maken.

Het is moeilijk de 1.3 JTD 16v Multi-jet met andere motoren te vergelijken. In feite slaat hij met zijn formaat en gewicht compleet nieuwe wegen in en boekt alleen daarom al grote voordelen. De extra stap betreffende de nieuwe Multi-jet inspuittechniek komt daar nog bovenop. Ruwweg staat de toegepaste motortechniek borg voor 10 procent meer vermogen, meer trekkracht en souplesse, een flink verlaagd geluidsniveau en 30 tot 40 procent lagere emissiewaarden. Daarmee voldoet de 1.3 JTD 16v Multi-jet overigens al aan de toekomstige, zeer strenge Euro IV-emissienormen die van kracht worden in 2005.

De 1.3 JTD 16v Multi-jet is licht, soepel en gespierd. Ondanks zijn compacte formaat levert de motor 70 pk en een fikse trekkracht van 170 Nm bij het lage toerental van 2000 krukas omwentelingen per minuut. Met andere woorden: ook 'van onder uit' is er kracht te over.

De dieselkrachtbron is uitgevoerd met een turbo met overdrukklep en een interkoeler; op korte termijn gevolgd door een uitvoering met variabele turbogeometrie. De 1.3 JTD 16v Multi-jet wordt verder voorzien van elektronisch geregelde uitlaatgas recirculatie (EGR) en -warmtewisselaar.

 

De nieuwe 1.9 JTD zal het eerste leverbaar worden in de Alfa 147 en 156. De prijzen beginnen bij 

€ 25.830 voor de 147 en € 31.070 voor de 156. In een later stadium zullen de motoren echter ook leverbaar worden voor diverse Fiat- en Lancia-modellen.