Skoda Fabia RS op komst?


Skoda Fabia Paris

Op de Mondial de l'automobile 2002 in Parijs heeft Őkoda de Fabia Paris gepresenteerd. Dit sportieve studiemodel op basis van de Fabia Combi is voorzien van een unieke carrosserie- en interieuraankleding. Ook het onderstel van de metallic blauwe Fabia Paris is aangepast, in lijn met de sportieve uitstraling.

 

Het eerste wat aan de buitenzijde opvalt zijn de zesspaaks lichtmetalen velgen, die speciaal voor dit studiemodel zijn ontworpen. De wielen prijken onder uitgebouwde wielkasten. Zowel aan de voor- als achterzijde zijn bumpers met ge´ntegreerde spoilers aangebracht. De voorspoiler is voorzien van ellipso´de mistlampen en luchtinlaten. Bovendien siert een dakspoiler de bovenrand van de achterklep. De Fabia Paris is gespoten in de metallic kleur Santorin blue.

Ook het interieur mag er zijn. De sportieve zitplaatsen voor- en achterin zijn voorzien van geprononceerde zijwangen. Deze zijn bekleed met zilverkleurig leer en met donker gekleurd leer
afgewerkt. Voor de middenbanen is zwarte, geperforeerde stof gebruikt, waar doorheen de zilvergrijze onderlaag is te zien. De blauwe veiligheidsgordels completeren dit fraaie interieur.

Het dashboard is eveneens voorzien van mooie details, die overwegend aluminiumkleurig zijn afgewerkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het driespaaks stuurwiel. Bovenin de middenconsole zitten de brandstof- en voltmeter en een analoge klok. Aan weerszijden van de centrale console zijn aluminium steunen bevestigd. Ook achterin de Fabia Paris is een stijlvol en beschermend frame gemonteerd. Dit zit meteen achter de hoofdsteunen en is tevens ideaal om een bagagenet aan te hangen. Ook voorkomt het frame dat bagage op de zitplaatsen terecht komt.

Het instrumentenpaneel wijkt volledig af van dat van de productie-Fabia's. In het midden is een ronde toerenteller geplaatst en in het hart daarvan wordt digitaal de snelheid aangegeven. Ernaast zitten uitstulpsels in de vorm van een halve cirkel met een olietemperatuurmeter (links) en koelvloeistoftemperatuurmeter (rechts). Centraal in deze halve cirkelvormen bevinden zich de controlelampjes. De meters zijn voorzien van rode naalden en witte achtergronden.

De Fabia Paris is, geheel in lijn met de sportieve uitstraling, voorzien van een verlaagd sportonderstel en stuggere schokdempers. Ook is het remsysteem onder handen genomen. Bovendien zijn ESP en vier airbags aan boord, alsmede airconditioning om ook bij een actieve rijstijl het hoofd koel te houden.

 

Voorlopig is het model nog een studiemodel. Toch bestaat de kans dat de Fabia in een sportief gedaante op de markt zal komen. De naam Paris zal dan wel vervangen worden door RS. Laat maar komen die Fabia RS!

 

Skoda Fabia Paris

 

Skoda Fabia RS?