De nieuwe Jaguar XJ-serie!


Jaguar XJ-serie

Parijs was de plek waar Jaguar haar nieuwe XJ-serie aan de pers voorstelde. De auto die kleiner lijkt dan zijn voorganger is juist een stuk groter en daarmee ook ruimer. De nieuwe XJ heeft veel weg van zijn broertje de X-type, iets wat de exclusiviteit wel een beetje in het gewis doet komen. Verder niets dan lof over deze prachtige Britse limousine. 

 

De nieuwe XJ is maar liefst 200 kg lichter dan zijn voorganger. Dit komt doordat de carrosserie van de auto volledig van aluminium is gemaakt. Behalve dat zijn er ook delen van magnesium gemaakt.

De voordelen zijn enorm, de auto is niet alleen 200 kg lichter maar ook nog eens 60% stijver geworden.

 

Modern is de XJ zeker. Alles heeft hij aan boord om de concurrentie bij te blijven. Te denken valt aan ABS met EBD en Brake-assist, tractie-controle, Dynamic Stability Control (ESP) en Adaptive Cruise Control. Verder wordt er rekening gehouden met de bezetting van de stoelen, in verband met de airbags. 

 

Ook op het gebied van mulitimedia is het feest in de XJ. Een gecombineerd audio/DVD/spelletjes-systeem zal de XJ-inzittenden verwennen met geweldig geluid, beeld en vermaak. Zo is het mogelijk om DVD's te kijken, spelletjes te spelen of gewoon lekker naar een CD'tje te luisteren.

 

Motorisch zal de XJ weer de beschikking krijgen over een V6. Deze 3.0 liter levert een vermogen 240 pk. Volledig nieuw is de 3.5 liter V8 (262 pk). Het topmodel zal de beschikking krijgen over een 4.2 liter V8 (300 pk) en in de XJR met compressor (400 pk). 

   

De nieuwe XJ-serie zal in het voorjaar van 2003 haar intrede doen op de markt.

 

Jaguar XJ