Mazda MPV - Meer dan alleen een face-lift


Mazda MPV 2002

Mazda heeft haar MPV, die in de huidige uitvoering vanaf 1999 leverbaar is, op verschillende punten opgefrist. Naast een aangepaste grille, aangepaste bumpers en verlichtingsunits is dit zeven-persoons ‘Multi Purpose Vehicle’ twee en een halve centimeter toegenomen in lengte. 

 

 

Er is sprake van een gewijzigde wielophanging en een verbeterd remvermogen. Ook de stijfheid van het chassis werd aangepast aan het grotere vermogen van de motoren waarmee de Mazda MPV 2002 wordt voorzien.

 

In het interieur zijn andere bekledingsstoffen toegepast die harmoniëren met het dashboard dat is voorzien van carbon fiber-look accenten. In vergelijking tot de bestaande Mazda MPV werd voor passagiers de derde zitrij makkelijker toegankelijk gemaakt. De stoelen van de tweede zitrij zijn namelijk opklapbaar zonder eerst de hoofdsteunen te moeten verwijderen.

 

De grootste veranderingen zijn echter onderhuids te vinden. De tot nu toe gehanteerde 2.0 liter benzinemotor (122 pk / 90 kW) werd vervangen door een nieuw ontwikkelde 2.3i liter viercilinder krachtbron die goed is voor een vermogen van 142 pk / 104 kW. Het maximum koppel bedraagt 195 Nm / 4.000 t.p.m. Deze krachtbron werd onder supervisie van Mazda-technici ontwikkeld voor modellen die, wereldwijd in Ford-fabrieken, geproduceerd worden. De 2.3 liter benzineversie van de Mazda MPV 2002 kan aanhangers tot 1.600 kg trekken.

 

Ook een zeer stille common-rail dieselmotor, die bij Mazda wordt aangeduid als CiTD-krachtbron, is vanaf juli in Nederland leverbaar. Deze common-rail dieselmotor is van de tweede generatie en levert een vermogen van 136 pk / 100 kW en heeft een maximum koppel van 310 Nm / 2.000 t.p.m. Hiermee is het één van de sterkste dieselmotoren in deze klasse. Aanhangers tot 2.000 kg vormen geen beletsel voor de CiTD-uitvoering.

 

Mazda’s MPV wordt leverbaar in twee handgeschakelde uitrustingsvarianten; de ‘Comfort’ en de ‘Exclusive’. Beide uitvoeringen zijn standaard voorzien van o.a. zeven stoelen, vier airbags, twee schuifdeuren, airconditioning en roof-rails.

 

Bij de nieuw ontwikkelde viercilinder 2.3i liter benzinemotor is sprake van een moderne techniek t.w.: het toepassen van balansassen. Deze assen zijn onder de krukas geplaatst en reduceren motorvibraties door met tweemaal de snelheid van de krukas te roteren. Door deze nieuwe techniek worden vibraties, die als typisch kenmerk van viercilinder motoren gelden, aanzienlijk gereduceerd. 

 

De prijslijst van de nieuwe Mazda MPV begint met de 2.3i Comfort die voor € 29.750,- de uwe is.

Het nieuwe model is per direct leverbaar bij de Nederlandse Mazda dealers.