Nieuwe Saab 9-3: een 'Sport Sedan'


Saab 9-3 Sport Sedan

Dit zijn de eerste foto's van Saab's nieuwe 9-3 waar we zo lang op hebben zitten wachten. Het Zweedse merk introduceert de nieuwe 9-3 als een Sport Sedan omdat de auto, volgens Saab, de lijnen heeft van een coupé. Daarmee volgen ze bij Saab hun landgenoten van Volvo, die de S60 ook als een coupé-achtige op de markt hebben gebracht. Als je goed kijkt naar de lijn van de C-stijl herken je ook iets van die S60 in de 9-3.

 

De invloed van GM is duidelijk te zien in het ontwerp van de nieuwe 9-3. Ondanks dat is het toch ook een echte Saab gebleven. De bodemplaat (Epsilon 2) deelt de nieuwe 9-3 met de Opel Vectra.  

 

Zoals het een echte Saab beaamt is de auto rijkelijk uitgerust en op een hoog veiligheidsniveau gebracht. Standaard heeft de 9-3 tweetraps airbags, hoofdairbags en zij-airbags. Behalve dat heeft Saab hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie actieve hoofdsteunen. Iets wat bij GM heel actueel is, heeft te maken met de aandacht die men op de weg kan houden. Zo heeft Cadillac een systeem dat gegevens zoals snelheid en waarschuwingen op de voorruit projecteert. Hierdoor hoef je met je ogen niet af te dwalen naar het dashboard. Saab heeft dit idee doorgevoerd in het Saab Information Display (SID). Dit display, dat bovenop het dashboard is geplaatst, geeft informatie over de tijd, buitentemperatuur, brandstofverbruik, nog af te leggen afstand met het aantal liters brandstof maar ook informatie over de radio en het navigatiesysteem. Verder verschijnen er waarschuwingen waar nodig over bijvoorbeeld het peil van de ruitensproeiervloeistof of als een portier niet goed gesloten is.

 

Met de introductie van de 9-3 zullen ook een aantal nieuwe motoren hun intrede doen. Alledrie zullen ze voorzien zijn van een turbo. De eerste is een 1.8t (150 pk) de tweede een 2.0t (175 pk) en de sterkste motor in het programma is de 210 pk sterke 2.0T. Daarnaast zal ook de bestaande 2.2 common-rail turbodiesel motor leverbaar zijn. 

Om het vermogen op de weg over te brengen is er een handgeschakelde vijfbak en zesbak leverbaar. Behalve dat levert Saab ook een 5-traps automaat die naar gelieve ook met de hand te bedienen is. Dit kan met de pook maar ook met knopjes op het stuur. 

 

Er zullen drie uitrustingsniveaus leverbaar worden die elk hun eigen karakter meebrengen. In hooflijnen komt het er op neer dat de Linear is uitgerust met stoffen bekleding, de Arc (luxe, chique) is voorzien van leder, heeft 16 inch lichtmetaal en houtinleg en de Vector (sportieve uitvoering) is voorzien van een combinatie leder/stof, staat op 17 inch lichtmetaal en is voorzien van alluminiumdecoratie in het interieur.

 

Saab 9-3 Sport Sedan

 

Saab 9-3 Sport Sedan

 

 

Terug naar de vorige pagina