Touareg - de Sports Utility Van van VW


Volkswagen Touareg

Lange tijd heeft Volkswagen de auto geheim gehouden en vele spionagefoto's werden gesignaleerd, maar nu is het dan eindelijk zover. Dit is Volkswagen's SUV: de Touareg.

 

Steeds duidelijker wordt dat Volkswagen af wil van het imago van 'auto voor het volk'. Men wil ook deelnemen aan het luxere segment. Kijk maar eens naar de Passat W8 en de Phaeton die de Touareg al voorgingen.

 

De naam Touareg komt van een volk dat leeft in de Sahara. Deze bevolking staat bekend om haar oplossingen die men toepast in moeilijke situties en omstandigheden. Dit is een naam die volgens Volkswagen ook bij de Touareg past. 

 

Concurrenten voor de Touareg zijn de BMW X5, Mercedes ML, Lexus RX en natuurlijk de Audi Allroad Quattro die afkomstig is uit eigen stal. Met zijn lengte van 4.75 m en breedte van 1.93 m kan de Touareg zich zeker meten met deze auto's. Afgezien van de afmetingen zal de Touareg ook op uitrustingsniveau bepaald niet ten onder doen aan deze concurrenten. Het platform deelt de Touareg met de, hoe kan het ook anders, Porsche Cayenne, die eerder dit jaar werd ge´ntroduceerd. De belangrijkste reden waarom men dit heeft gedaan is natuurlijk een flinke besparing op de ontwikkelingskosten.

 

Het design van de Touareg is een combinatie van een SUV en een sportieve stationwagon. De trend van de crossovers is dus, behalve in de conceptcars, ook heel duidelijk gezet bij de productiemodellen. Het interieur heeft zelfs heel erg veel weg van een luxe sedan zoals de Phaeton, waaruit vele onderdelen zijn afgeleid.

 

Technische gezien is de Touareg niet zomaar een auto. Hij maakt zijn waar wel naam. Onder normale omstandigheden worden alle vier de wielen aangedreven. Dreigt er echter een aan het slippen te raken dat wordt het vermogen verplaatst naar de andere wielen om zo niet in de slip te raken. Voor en achter maakt de Touareg gebruik van een dubbele Wishbone ophanging. Overal is gebruik gemaakt van dempende materialen om de auto het comfort te geven van een luxe sedan of stationwagon. De vering en demping is door de bestuurder zelf in te stellen. Zo kun je kiezen voor meer comfort of juist voor meer sportiviteit. 

 

Motorisch gezien komt er een ruime keuze uit een aantal topmotoren uit de VAG-rekken. Er komen twee benzinemotoren en twee diesels leverbaar in de Touareg. Om te beginnen een 3.2 liter V6 en een 4.2 liter V8 benzine. Op dieselgebied is er een nieuwe 5-cilinder TDI en een 5.0 liter V10 TDI. Deze gloednieuwe 5.0 liter V10 TDI zal de beschikking hebben over een vermogen van 313 pk en maximum koppel van 750 Nm In het begin zullen alleen de 3.2 V6 benzine en 5.0 V10 TDI leverbaar zijn. Eind dit jaar zal de Touareg in de Nederlandse showrooms staan.

 

 

Volkswagen Touareg

 

Volkswagen Touareg

 

Terug naar de vorige pagina