Car Creations: it sounds hot!

 

Wie in de regio Assen op zoek is naar car audio producten, doet er goed aan om kennis te maken met het assortiment en de expertise van Car Creations. Van goedkope audio occasions tot vakkundige inbouw. Car Creations heeft het en doet het!  

Bekend pand voor de echte car audio liefhebbers uit Assen e.o.

Wie Assen zegt, denkt vanzelf aan de TT, het circuit en aan racen. Maar wie Assen zegt, moet ook eens een bezoekje wagen aan Car Creations, want dat is in de Drenthse hoofdstad hét adres voor the hot sound op het gebied van car hifi. Het bedrijf dat in september 1994 werd opgericht door Erik Schuring is een uitgesproken car hifi specialist maar beveiligingproducten, navigatie-artikelen en andere ICE producten zijn er natuurlijk ook te vinden, want dat wordt tegenwoordig steeds meer met elkaar geïntegreerd.

 

Bekende merken

Om een indruk te geven van het programma, somt Erik - die voor de oprichting van Car Creations al zeven jaar in een autoshop gewerkt had en zich daarna volledig in audio specialiseerde - de merken op die langs de muren in fraaie, eigenbouw demopanelen opgesteld staan. Op het gebied van radio's zijn dat alle bekende merken zoals Alpine, Becker, Blaupunkt, JVC, Kenwood, Panasonic, Pioneer, Sony en VDO Dayton. Op speaker-gebied heeft Car Creations de volgende namen in huis: Boston Acoustics, Caliber, Infinity, JBL en Magnat. Losse versterkers levert men van Audio Control, Hifonics, Phoenix Gold en Rockford Fosgate. En voor kabels gaan ze niet naar de Gamma maar vertrouwt men als echte hifi liefhebbers uiteraard op Dietz. Om het merkenoverzicht compleet te maken, noemen we meteen ook maar Gemini en Cobra - als twee van de grote namen op het gebied van alarmen die je bij Car Creations kunt vinden - en Momo, waarvan sturen en pookknoppen in de vitrines liggen.

 

Geluid is een kwestie van smaak, dus Car Creations bouwde meters en meters demokasten, zodat de klant de speakers van z'n keuze uitgebreid kan beluisteren voor hij ze koopt.

 

Aantrekkelijke occasions

Voor de ongelukkigen onder ons die niet in het bezit zijn van een uitpuilende portemonnee, is het goed om te weten dat Car Creations graag apparatuur inruilt, zodat je in een hoekje van de zaak een uitgebreide vitrine kunt vinden met occasions. "Autoradio's zijn modegevoelig", legt Erik uit. "In het uiterlijk van het frontje heb je trends; denk maar aan de blauwe verlichting die in de Golf ineens erg gewild is. En als een nieuw merk komt met iets dat erg aanslaat, dan ruilen veel mensen hun oude apparatuur in voor iets moderner. Het ingeruilde materiaal staat bij ons voor heel aantrekkelijke prijzen in de kast en eerlijk gezegd: de duurste modellen zijn het eerst weg! Versterkers zijn niet zo modegevoelig, die worden niet op het uiterlijk beoordeeld maar op hun prestaties en kwaliteit."

 

'Sub-laag' en 'slag-laag'

Wat kun je voor niet al te veel geld bij jullie verwachten, vragen we Erik. "Nou, een goede CD-radio (met aansluiting voor een CD-wisselaar) kost je ongeveer 500 gulden. Als eerste stap op weg naar een beter geluid dan je standaard speakers, kun je daar dan een goed voorsetje aan hangen. Dat wil zeggen: een goede set luidsprekers op een goede plaats voorin. Als je aparte midden en hoge tonen speakers hebt, zet die dan niet te ver uit elkaar. Het beste is daarom: middentonen speakers met ingebouwde tweeters. Veel merken hebben tegenwoordig overigens speakers die op de plaats van de standaard speaker passen, dus dan hoef je het deurpaneel niet te verbouwen. Voor meer sub-laag kun je dat aanvullen met een bas-speaker, die je bijvoorbeeld in een kast achter de achterbank monteert. Zo'n woofer heeft dan z'n eigen versterker nodig, want lage tonen vragen veel vermogen. Pioneer heeft sinds kort bijvoorbeeld 'the Pump'; een baskast en versterker in één, waarbij de speaker als een pomp werkt, voor extra strakke bassen. Sub-laag betekent overigens: de tonen onder de 80 Hertz. Slag-laag ofwel kick-laag is een ander soort lage tonen; dat zijn bijvoorbeeld de slagen op een drumstel. Hoe goed dat uit je installatie komt, ligt aan de luidspreker, niet zo zeer aan de subwoofer."

 

Om zich goed te kunnen presenteren op evenementen, gaat Car Creations als demo een Piaggio driewieler inzetten, helemaal volgebouwd met audio.

 

Elke deur klinkt anders

Voor de categorie doe-het-zelvers heeft Erik nog een paar tips: "Een houten baskast klinkt beter dan eentje van kunststof. En voor het stiller maken van de auto, zodat de muziek optimaal tot haar recht komt, gebruiken we teermatten als isolatiemateriaal. Het makkelijkst voor ons is overigens als een klant aangeeft hoeveel geld hij heeft en wat hij daarvoor wil hebben. Hoe meer een klant vertelt, hoe beter ik hem kan helpen. Om al voor de inbouw een idee te hebben van de klank van een setje, hebben we diverse demokasten gebouwd, waarin je de spullen kunt beluisteren. En als een klant serieus veel geld wil uitgeven, bouwen we ook wel eens een paar setjes in z'n auto in, om te luisteren. Want bedenk wel: elke deur klinkt anders! Ook de soort muziek die een klant draait, is van belang bij de keuze van de installatie, want bepaalde apparatuur klinkt beter met klassiek dan met house. Onze 'gemiddelde klant' is autoliefhebber, heeft sportvelgen onder z'n wagen en is tussen de 18 en de 35 jaar oud. Veel van die klanten lopen regelmatig even binnen, om te kletsen en om te kijken wat voor nieuws we hebben, want in het voorjaar kopen veel mensen een nieuw modelletje." Als een klant zelf twee (of meer) linkerhanden heeft, dan kan Car Creations voor hem de hele inbouw verzorgen. "Wij hebben een eigen inbouwruimte en inmiddels al ervaring met de meeste automodellen, dus dat zit wel goed. Zo hebben we bijvoorbeeld de blauwe demo-Golf van Pioneer gebouwd." En voor hun eigen bedrijf zijn ze momenteel bezig met een wel heel speciaal project; het tot demo ombouwen van een Piaggio 3-wieler, zo'n Italiaans micro-vrachtautootje dat je kent uit de Sisi reclame. Maar dat wordt dan niet volgebouwd met cool drinks, maar met hot sound. En om een idee te geven van de creativiteit van de heren van Car Creations: Erik heeft in z'n eigen Audi een Alpine navigatiesysteem via een omvormer geschikt gemaakt als monitor voor een Playstation...

© 2000-2100 The CSI Web Company - all rights reserved