25 jaar Volkswagen Golf GTI


De Volkswagen Golf GTI viert dit jaar (2001) 25-jarig jubileum. Volkswagen viert dat met een speciale versie van de snelle Golf. Die wordt ook in Nederland leverbaar. 

Dit is de Golf GTI Edition, die een 1,8 liter turbomotor van 210 pk heeft en een zeer complete uitrusting. De exclusiviteit van deze versie wordt onderstreept door de beschikbaarheid van slechts honderd exemplaren.

 

Met de eerste GTI, die in 1976 het daglicht zag, schiep Volkswagen in feite een nieuwe autoklasse. GTI is immers de verzamelnaam geworden voor snelle, compacte auto's met de allereerste Golf GTI, voorzien van een 1,6 liter injectiemotor van 110 pk, als schoolvoorbeeld. Door de jaren heen is de Golf GTI altijd een auto met veel technische reserves gebleken, wat ook nu weer wordt aangetoond met de Golf GTI Edition. Die heeft standaard een 1,8 liter turboversie met 180 pk, maar speciaal voor Nederland is de GTI Edition dankzij wijzigingen aan het motormanagement goed voor 210 pk (154 kW) en een koppel van 270 Nm. De Edition accelereert daardoor in slechts 6,9 seconden naar 100 kilometer per uur en haalt een topsnelheid van 238 km/h.

Ook in uitrusting is de Golf GTI Edition een verhaal apart. Hij krijgt een uitlaatpijp van 9 centimeter doorsnee met zichtbare einddemper, 18 inch lichtmetalen BBS-wielen met speciale banden en een volledig verlaagd onderstel, wat hem ten opzichte van de bestaande Golf GTI zo'n twee centimeter dichterbij het asfalt brengt. Een Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) is standaard. Andere uiterlijke kenmerken zijn gewijzigde bumpers, dorpelverbreders en een achterspoiler in de kleur van de auto.

In het volledig in zwart uitgevoerde interieur zien we Recaro-stoelen met speciale stoffen bekleding en een GTI-logo, matten met rode omranding, aluminium accenten en lederen bekleding op het stuur, de handrem-handgreep en de versnellingspook. De pookknop is uitgevoerd als een Golf-bal, net als in de eerste Golf GTI.

De GTI Edition wordt standaard geleverd met Climatronic, acht luidsprekers in het interieur, een boordcomputer en een afstandsbediening voor de centrale vergrendeling en het diefstalalarm. De Golf GTI Edition is leverbaar in de typische GTI-kleuren: Reflexzilver en Black Magic.

De honderd exemplaren van de GTI Edition worden aangeboden voor circa 36302,21 ofwel 

fl. 80.000,- (inclusief BTW en BPM).

 

-

 

Terug naar de vorige pagina