GT3.nl-coureurs 3e plaats in hoofdrace Dutch GT Championship

Zandvoort (23 september 2012) – Een glijpartij in de eerste ronde van zijn sprintrace heeft titelkandidaat Phil Bastiaans de leiding in het Dutch GT Championship gekost. “Helemaal mijn eigen fout”, concludeerde de Limburger. “Ik remde bewust erg laat voor de Tarzanbocht om de leiding te pakken. De baan was daar nu echter zo extreem glad dat ik naast de baan raakte. Helaas, ook dat is racen.” Jan Lammers reed in zijn sprintrace naar de vierde plaats. “Dat was op oude banden het maximaal haalbare resultaat”, verklaarde de Zandvoorter nuchter. In de hoofdrace toonde Bastiaans aan nog immer de snelste rijder te zijn. Gestart vanaf een tweede positie nam hij direct de leiding over, om vervolgens rap weg te rijden van zijn achtervolgers. In die mooie positie nam Lammers het stuur van hem over, maar bleek het door de snelle afname van de banden helaas niet mogelijk om de leiding vast te houden. “Jammer dat die eerste plaats uiteindelijk een derde is geworden.”

Blik op het startveld tijdens de Trophy of the Dunes op het Circuit Park Zandvoort.

Op de Nürburgring leken Paul van Splunteren en zijn teamgenoten in de Blancpain Endurance Series vanaf een kansloze startplek naar het podium te racen in hun klasse. Opgeklommen naar de leidende positie in de ProAm-klasse moest de Porsche dealer het de laatste tien ronden echter zonder voorremmen doen en glipte hen een podiumplaats net door de vingers. Phil Bastiaans kwam naar de Trophy of the Dunes met één punt voorsprong op Ferdinand Kool. Tijdens de kwalificatie reed de klassementsleider op een natte baan naar de tweede startplek, juist achter zijn grootste rivaal. De kampioen van 2010 wist wat hem te doen stond in zijn sprintrace: “Ik moet in de eerste twee ronden zien toe te slaan en aan de leiding zien te komen. Op droog is mijn Porsche snel genoeg. Bovendien mag ik in beide races op vier nieuwe banden rijden, want ik heb ook die van Jan erbij gekregen. Die rijdt op mijn gebruikte banden.” Jan Lammers reed zijn kwalificatiesessie derhalve op oud rubber en moest daardoor genoegen nemen met een tiende startplek.

In zijn sprintrace op zaterdagmiddag voegde Bastiaans daad bij woord. “Ik wilde meteen de kop pakken en nam een risico door tegelijk met Ferdinand in de remmen te gaan. Ik had er echter geen rekening mee gehouden dat de Corvette ABS heeft en mijn Porsche niet. Daar komt nog bij dat ik het in 21 jaar racen nog nooit heb meegemaakt dat het voor de Tarzanbocht zo ontzettend glad was”, legde de Porsche-coureur uit. Tot zijn grote schrik belande Bastiaans na zijn glijpartij in het grind van de Tarzanbocht en was zijn race direct over. “Eigen schuld”, gaf de GT3.nl-rijder grif toe. Een stuk beter verging het Jan Lammers, die tijdens zijn sprintrace op zondagochtend zijn tiende startpositie al binnen enkele ronden wist om te zetten in een keurige vierde plaats. “Ik heb echt heerlijk gereden en kon al direct posities goedmaken. Eenmaal aangekomen op de vierde plaats merkte ik dat er op mijn banden niet veel meer mogelijk was en heb ik de Porsche op die positie binnen gebracht.”

Net als in zijn sprintrace startte Bastiaans in de hoofdrace naast Ferdinand Kool op de tweede positie. Gefocust op eerherstel maakte hij dit keer bij de rollende start geen fout en voerde zijn plan uit met optimaal resultaat. Bastiaans kwam fier als leider de Tarzanbocht uit en wist direct een gat te slaan naar zijn achtervolgers. Na de tweede doorkomst bedroeg zijn voorsprong al ruim 2.5 seconde en ook in de daarop volgende ronden wist hij verder afstand te nemen. Een gunstige bijkomstigheid was dat ook Nick Catsburg Kool wist te passeren. In deze volgorde kwam Bastiaans halverwege de race binnen om het stuur over te geven aan zijn teamgenoot.

Porsche 911 GT3-R in actie op de Nürburgring.

Toen alle Dutch GT-rijders hun pitstop hadden gemaakt reed Lammers nog altijd aan de leiding, maar al snel werd duidelijk dat de voorsprong op de snel afnemende banden moeilijk was vast te houden. Na enkele ronden sloot Ricardo van der Ende aan en hoewel zijn snelheid duidelijk beter was wist de Zandvoorter hem ronden lang achter zich te houden. Uiteindelijk was de situatie echter zelfs voor een specialist als Lammers niet meer houdbaar en kon Van der Ende de leiding overnemen. Ook Max Braams, die zonder succesballast rijdt, kon hem in de laatste fase van de race nog passeren en zo finishten de GT3.nl-coureurs de hoofdrace als derde. “We zullen er tijdens de allesbeslissende Finaleraces vol tegenaan gaan om de titel in het Dutch GT Championship alsnog te behalen”, besloot Bastiaans strijdvaardig. In het klassement staat Bastiaans nu derde, 16 punten achter Nicky Catsburg.

De GT3.nl Junior Team-coureurs kwamen tijdens de Trophy of the Dunes niet in actie, zij moetn nog twee weken geduld hebben. In het Dutch Formula Ford Championship gaat Michel Florie aan de leiding, op slechts vijf punten gevolgd door GT3.nl Junior-coureur Bart van Os. Max van Splunteren neemt in het tussenklassement de derde positie in. Met 64 punten achterstand op Florie en nog maximaal 66 punten te behalen tijdens de laatste drie races heeft dus ook de jonge debutant nog een theoretische kans op de titel. De volgende races in het Dutch GT Championship staan alweer over twee weken op het programma tijdens de Finaleraces op 6 en 7 oktober op Circuit Park Zandvoort. Daar komen ook de Formule Ford-coureurs weer in actie en net als in het Dutch GT Championship zal pas tijdens dit laatste evenement van het seizoen bepaald worden wie zich dit jaar mag kronen tot kampioen.

Paul Van Splunteren, Maxime Soulet en Dylan Derdaele vormen het NEC-Remeha-Soleco team.

Ook op de Nürburgring kwam het team van Paul van Splunteren in actie tijdens de race in de Blancpain Endurance Series. In de Porsche 911 GT3-R in de kleuren van NEC-Remeha-Soleco reden Paul Van Splunteren, Maxime Soulet en Dylan Derdaele een sterke race, na aanvankelijk een zeer teleurstellende kwalificatie.
“We begonnen het weekend slecht, met een kansloos lijkende 29e startplek als resultaat. Gelukkig reden we alle drie een zeer sterke race, met name Maxime reed in de tweede stint fantastisch en presteerde het om van de twintigste naar de zesde positie overall op te klimmen. De snelheid was goed en toen ik het stuur overnam van Maxime reden we eerste in onze klasse ProAm. Jammer genoeg had onze inhaalrace zoveel van onze remmen gevergd dat de voorremmen het begaven en vielen we toch terug naar de vijfde plaats in onze klasse. Het was bijna perfect geweest voor het hele team en een podiumplek leek binnen handbereik. Maar laten we de positieve zaken onthouden, een sterke race van Maxime en Dylan, goed teamwerk en mijn gasten die autosport op hoog niveau beleefd hebben. We weten nu dat het potentieel er zeker is en gaan vol goede moed naar Navarra voor de finale van het seizoen.”

Voor Jan Lammers (links) en Phil Bastiaans (rechts) zat er aanvankelijk meer in.


Uitslagen Dutch GT Championship, Trophy of the Dunes,
Circuit Park Zandvoort, zaterdag 22 en zondag 23 september 2012

Race 1:
1. Ferdinand Kool, 12 ronden in 25:24.373; 2. Christiaan Frankenhout +0.361;
3. Max Braams +1.286; Uitgevallen: Phil Bastiaans.
Race 2: 1. Nicky Catsburg, 12 ronden in 26:22.602; 2. Duncan Huisman +0.899; 3. Henry Zumbrink +1.986; 4. Jan lammers +11.774.
Race 3: 1. Nick Catsburg / Ricardo van der Ende 27 ronden in 51:19.682; 2. Duncan Huisman / Max Braams +0.679; 3. Phil Bastiaans / Jan Lammers +13.388.


Tussenstand klassement Dutch GT Championship 2012:
1. Nicky Catsburg 125; 2. Ferdinand Kool 122 3. Phil Bastiaans 109; ; 4. Henry Zumbrink 108; 5.
Ricardo van der Ende 101; 8. Jan Lammers 75.

Tussenstand klassement Dutch Formula Ford Championship 2012:
1. Michel Florie 258; 2. Bart van Os 253; 3. Max van Splunteren 194; 4. Jos Kiekens 132; 5. Bas Schouten 130.

 

 

© 2000-2012  COPYRIGHT BIZWISE ENTERPRISES LTD – INTELLECTUEEL EIGENDOM

HET KOPIEREN VAN DEZE GEGEVENS EN OPENBAAR MAKEN IN WELKE VORM DAN OOK IS VERBODEN. Elk gebruik van deze informatie voor commerciële of reclamedoeleinden of soortgelijke activiteiten, is expliciet verboden en tegen overtreding van dat verbod zal worden opgetreden. Bizwise Enterprises LTD verzoekt te worden geïnformeerd bij constatering van dergelijke activiteiten of enig vermoeden daarvan.

© BizWise Enterprises LTD Auteurswet, geschriftenbescherming (art. 10 lid 1 sub 1).